Een geboortekaartje op maat met als thema ‘Alice in wonderland‘. Wat een leuke opdracht! Dat neem ik met beide handen graag aan! Ik voel me meteen de Gekke Hoedenmaker!

Iedereen kent het Witte Konijn, dat altijd haast heeft (fun fact: in Vlaanderen wordt een BV die zich kiesbaar stelt voor een party een wit konijn genoemd). Maar haast en spoed is zelden goed, dus ik nam de tijd voor dit ontwerp op maat.

Alice’s Adventures in Wonderland, het originele boek uit 1862 van Lewis Carroll werd vooral bekend door de animatiefilm van Disney (1951). Ik herinner me als kind nog erg goed de scene waarin Alice in het konijnenhol valt en in het kleine kamertje terecht komt waar ze groeit tot een heuse reus na het eten van een koekje. Na het drinken van een wonderdrankje krimpt ze gelukkig weer tot normaal formaat. Ik vond het eng en had er nachtmerries over. Ook de Kolderkat, die overal ten alle tijde zomaar verschijnt, deed me huiveren. De Hartenkoningin bezorgde me steevast kippenvel. Kortom, mijn ervaring met de wondere wereld van Alice bracht me geen al te warm gevoel.

Geboortekaartje op maat, dat is het verhaal kneden

Ik schudde het vervelende Alice-gevoel van me af en begon met een leeg blad. Een nieuwe start, een nieuwe geboorte.

De ouders van Alice hebben geen wit konijn maar een Welsh Corgi als huisdier. Dat vrolijkt meteen het plaatje op. Geef mij maar een speelse kleine hond in plaats van een zenuwachtig konijn dat teveel koffie dronk. Een eigen huisdier in het ontwerp maakt het meteen persoonlijker. Het idee van Alice en de hond die achter het gordijn kijken naar een vrolijk sprookjesachtig landschap kwam niet van mezelf maar werd me ingefluisterd door de ouders. Ook de credits voor het formaat met zijluikjes (tabernakelvouw)  die je kan openplooien, zijn voor hen.

Sluit het verhaal af met een goede afwerking

Afwerking zit hem in de details. Het bloemenveld aan de binnenkant geeft de diepte en fleurt het ontwerp verder op. De kleuren van de lucht staan in contrast met het wijnrode gordijn op de zijluiken van het kaartje waarop Alice en het hondje achter het gordijn piepen. Dit kaartje kreeg een mat papier met een grammage van 350. Dat sluit perfect aan bij het design.

Niet langer enge Alice in Wonderland-verhalen in mijn dromen maar een vrolijk beeld vol verwondering.