geboortekaartje met roodborstje vogeltje met retro motiefVermijd een flaterkater. 5 tips voor een foutloos kaartje.

Welgemikte mopjes. Een illustratie die je mondhoeken naar boven doet krullen. Persoonlijke insiders. Laat maar komen! Hilariteit en meewarige blikken door een onbedoelde blunder daarentegen. Auwch. Pijnlijk. 5 tips om kleine en grote geboortekaartflaters te voorkomen.

Tip 1. Een 10 voor taal?

Of je nu gaat voor hele gedichten of voor een paar goed gekozen woorden: check en dubbelcheck de spelling. Niets zo beschamend als een paar fout geplaatste letters.

Mijn eigen neef gaat al 32 jaar door het leven met een onbedoelde naam. Klein taalfoutje bij de aangifte en hopla: Matthias werd Mattias. Oké een fout gespelde naam op een geboortekaartje is minder dramatisch maar toch. Even laten nalezen, kan nooit kwaad.

Tip 2. Een routebeschrijving voor post(duiven).

Een geboortekaartje krijgen is altijd leuk. Mensen willen je graag meteen bedanken. Vergeet je adres niet op het kaartje of de enveloppe te zetten.

Onlangs werd ik daarom belaagd door paniekerige collega’s. Het adres van een andere collega die net vader was geworden, was nergens te bespeuren. Vermijd grootse zoekacties van vrienden en familie en maak het ze makkelijk met een postadres.

Tip 3. Eerst zien en dan geloven.

Of je nu een digitale cowboy bent of eerder een computeranalfabeet. Vertrouw je computerscherm niet volledig. Bekijk eerst de proefdruk voor je een hele resem geboortekaartjes bestelt. Een prachtige illustratie op je scherm maar op papier toch niet helemaal wat je wilt? Dat zou zonde zijn! Begin voldoende op voorhand aan je kaartje. Dan kan alles nog! Een proefdruk kost je slechts 20 euro. Vraag er één tijdig aan.

Tip 4. Thank you for the music?

Meter en peter? (Groot)ouders? De vroedvrouw? Wanneer je mensen uitdrukkelijk bedankt op je geboortekaartje, vergeet dan niemand. Familiale vetes omdat je, goed bedoeld, een paar mensen per ongeluk niet vermeld hebt, is helaas niet uitzonderlijk.

Tip 5. Waar moet ik zijn?

Een proper adressenboekje, doorheen de jaren verzameld. Handig! Maar check toch nog even op voorhand álle adressen. Zo zijn de uitnodigingen voor het huwelijk van een vriendin bij één derde van de geadresseerden nooit aangekomen. Ramp!

Ik kreeg trouwens ook nooit een kaartje aan. De postbus was fout. Zonde, want een trouwfeest zonder getuige was wel wat lastig ;).

Check dus nog even of niemand verhuisd is, de postbussen juist zijn en of het adres goed gespeld is.

Succes!