Op zoek naar duurzame kleding voor je baby? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga eerst na of je het nieuwe kledingstuk echt nodig hebt. Kijk daarna of wat je nog hebt liggen te herstellen of upcyclen valt. Misschien is het mogelijk om babykleding te leasen, lenen, delen, ruilen of tweedehands te kopen. Wordt dit toch wat moeilijk? Maak zelf kleertjes, of koop ze uit duurzame materialen.

My Fair Baby  zet alles voor je op een rijtje.

MINDER KLEDING

Is een nieuw kledingstuk voor je baby echt nodig? Zal je alle kledij wel gebruiken?

HERSTELLEN OF UPCYCLEN

Wees creatief en gebruik wat je al hebt. Als een kledingstuk kapot is, kan je het misschien nog herstellen. 

LEASEN, DELEN, RUILEN, LENEN, TWEEDEHANDS…

Babykleding ruilen of huren

De meeste babykleren vinden meestal een tweede, derde of vierde leven bij vrienden en familie. Toch kan je ook babyspullen ruilen met mensen die je niet kent.

Tweedehands is eersteklas

Fijn voor de portemonnee, goed voor het milieu en vaak gewoon ook heel origineel… waarom zou je nieuwe spullen kopen als je ze veel goedkoper tweedehands vindt?

ZELF KLEERTJES MAKEN

Wil je graag een schattig stofje voor de baby?

NIEUWE KLEDING UIT DUURZAME MATERIALEN

Koop je graag iets nieuws? Geef dan de voorkeur aan kwaliteitskleding die je vaker kan dragen en nog kan doorgeven, dan heel veel goedkope kleren die je snel moet weggooien. Verder is er al heel wat kleding te koop met een bio of fairtrade label.

Geef ze van fairtradekatoen

De katoenteelt heeft een grote ecologische impact op het milieu omdat ze heel veel water en insecticiden vergt. Geef daarom de voorkeur aan kleertjes uit biologisch fairtrade katoen.

Een boontje voor ecologische stoffen

Er zijn vandaag heel veel (web)winkels die superleuke kleren met vrolijke motieven uit ecologische en fairtrade stoffen verkopen. Je vindt ze terug op baby.ecoplan.be.

Zo kan je kledingketens screenen

Met de kleding-checker van Goede Waar kan je, wanneer je in de winkel een kledingstuk vasthebt, de milieu- en sociale impact van het merk screenen. Ook Rankabrand en de Schone Kleren Campagne geven via apps duurzaamheidsscores aan kledingketens.

KLEREN WASSEN

Was nieuwe kleertjes voor de baby ze een eerste keer aantrekt. Vaak bevatten ze nog resten van chemische stoffen en luchtjes van de verpakking. Ecologische wasmiddelen bevatten geen overbodige chemische bestanddelen en zijn biologisch afbreekbaar.

Het uitgebreide artikel lees je hier.

bron: https://www.bewustverbruiken.be – foto: http://blog.ewoodys.com